Grza - Zelena oaza za uživanje van civlizacije

Da li sve češće poželite da se izmestite iz gradske gužve i svojoj duši priuštite mir i opuštanje u netaknutoj prirodi? Upravo takav mir možete pronaći na Grzi, izletištvu u srcu Srbije, nedaleko od Paraćina. 


Grza je mesto na kome osim žubora vode i cvrkuta ptica možete jedino čuti još žagor dece ili kucketanje vatre. Za ljubitelje zelenila i vode ovo je pravi mali raj na zemlji i mesto na kome će se osećati kao da su van civilizacije. Mirisi šume i vode učiniće da poželite da zauvek ostanete ovde ili bar da u svoj godišnji plan putovanja uvrstite obavezan obilazak ove šumske lepotice. 



Do Grze se dolazi magistralnim putem Paraćin-Zaječar, nalazi se na 18 kilometru od Paraćina i čim budete skrenuli ka njoj prateći putokaz imaćete osećaj kao da ste se transportovali u neki izmešteni svet iz bajki. 

Biljno i životinjsko carstvo koje mami uzdahe   

Na samom ulazu nalazi se hotel sa restoranom gde možete probati pastrmku koja se uzgaja baš ovde ili neki od specijaliteta ovog kraja. Tu se nalazi i igralište sa fudbalskim terenom, kao i nekadašnje dečije odmaralište.


Sada je zapušteno i prazno. Podseća na neka drugačija vremena kada su klinci organizovano dolazili da provedu dane družeći se, baveći se sportom i upoznajući se sa prirodom. A ovde itekako ima životinja i biljaka koje se ne mogu videti svakoga dana. Veverice, daždevnjaci, šumske kornjače i neobični insekti nalaze se na svakom koraku.Uživaćete dok ih posmatrate i upoznajete se sa njima. Samo morate biti pažljivi kako ih ne biste uplašili, ipak smo mi u njihovom domu. 


Put ka jezeru i samom vrelu Grze možete nastaviti pešaka ili automobilom. Iako je put asfaltiran česte poplave i odroni prilikom prolećnih kiša čine da bude pun nevarnina i rupa. Nimalo čudno za ovako brdovito područje. Kada krenu kiše i topljenje snega reka Grza toliko nabuja da se od planinske rečice pretvori u grdosiju koja ruši sve pred sobom. 



Prolazeći ovim putem sa obe strane naićićete na mnoštvo vikendica, malih i onih velikih poput vila, sa ogromnim dvorištem ili na strimim delovima brda. Ne postoji osoba iz Paraćina koja bar jedan prvi maj nije provela na Grzi. Zbog toga što je ovo omiljeno izletište ljudi iz ovoga kraja nekada su svi žudeli da imaju vikendicu baš ovde. Ta vremena su se neočekivano vratila. Sada ponovo svi žude za kućicom u koji će moći da pobegnu makar na par dana. 

Smaragdno jezero kristalno čiste vode  

Posmatrajući prelepe predele stigosmo do jezera. Prvo se pred nama pojavljuje malo jezero, smaragdne boje, okruženo trskom i prekriveno lokvanjima. Na obalama se nalaze kućice sa mestima za pravljenje vatre i stolovima gde ćete uvek pronaći neku porodicu koja baš tu provodi svoje slobodno vreme. Dovoljno je da sednete na klupu pored vode i odmorite svoje oči u ovom zelenilu koje izgleda kao da je prošlo kroz program za obradu fotografija. Međutim na ovom mestu vam filteri nisu protrebni. Ovo je stvarni svet prirode, stvarne boje i zvukovi. 



Veliko jezero je sledeće na šta nalazite dok šetate ka izvoru. Ovde, na velikom jezeru možda ćete naići na neki gumeni čamac, ali budući da je voda veoma hladna i tokom letnjih meseci, ovo može biti rizična avantura. Neki malo hrabriji su se čak i kupali u jezeru, međutim takva aktivnost nije bezbedna, najbolje bi bilo preskočiti je. Međutim, ako među vama ima ribolovaca ovo će biti vaše omiljeno mesto za pecanje. Zapravo svako ko uživa i voli prirodu u ovom parčetu raja na zemlji pronaći će svoj mir. 

Vrelo Grze kao izvor života

Nastvaljajući svoj uspon ka vrelu proći ćete pored gornjeg toka planinske reke Grze gde će u punom sjaju pokazati svoju brzinu i razigranost, snagu i lepotu. Zvuk izviruće vode koja udara u kamenje prekriveno mahovinom daće vam znak da se nalazite na samom vrelu.



Ovde je voda kristalno čista i hladna, možete je piti ili umiti lice u njoj. Zavisno od toga koliko ste spretni možete se popeti na stene skroz do pećine sa vodom ili nastaviti uspon ka vidikovcu. Ja obično najviše vremena provedem ovde na vrelu. Upijam miris vode i vlažne zemlje. Gledam lepotu koja nam je ostavljena da je čuvamo i predamo sledećim generacijama. Ako je to moguće, netaknutu. 



Nadam se da vas je moja priča o Grzi podstakla ukoliko da izdvojite jedan vikend i uputite se u ovaj kraj Srbije, a one koji su odrasli na ovom izletištu da ponovo dođu. 


Do sledećeg čitanja, 

Jovana Milutinović 


Pročitajte još zanimljivih priča:


Pratite JomArt na društvenim mrežama:


 

Коментари