Milutin Bojić: Sanjar u vojnoj uniformi na putu preko Albanije

“Plava grobnica” predstavlja posebno svedočanstvo za srpsku istoriju, budući da je to pesma u koju su utkana sva stradanja našeg naroda tokom Velikog rata. Milutin Bojić, tvorac ovih redova, jedan je od srpskih pisaca koji su delili sudbinu običnih ljudi tih ratnih godina, ostavljajući svoj život u boju. U mukama je prešao Albaniju i došao do ostrva Krf, a sve to zarad oslobođenja domovine koju većina neće dočekati. Baš ta golgota, proživljena rame uz rame sa srpskim vojnicima, iznedrila je poeziju koja je Bojićevo ime upisala  zlatnim slovima u istoriju srpske književnosti.


Međutim, mladi pesnik je pre ratnih dešavanja imao potpuno drugačiju viziju svog stvaralaštva. Naime, prvi objavljeni stihovi imali su ljubavnu tematiku, što i nije bilo neobično budući da je Milutin tada imao svega 18 godina. Ljubav o kojoj on peva ipak izlazi iz okvira romantične, platonske ljubavi, prožeta je motivima strasti i opisima telesnih uživanja. Svojom pojavom na književnoj sceni je zavredeo interesovanje kritike i književnika toga doba. Tako je stekao simpatije Jovana Skerlića, jednog od najznačajnihih kritičara srpske književnosti, koji je i napisao osvrt na prvu Bojićevu zbriku "Pesme“.

Skerlić je od samog početka bio blagonaklon prema Bojićevom pesništvu i puno nade polagao u njegovo stvaralaštvo kao pisca. Među mladim pesnicima književne scene on je isticao njegovu pojavu kao veoma značajnu. Nije sumnjao u talenat i hrabro je stao iza njega odmah nakon objavljene prve Bojićeve knjige. On ističe da Milutin Bojić nije pesnik sentimentalne ljubavi već ljubavi pune strasti “Njegova muza nije bledo devojče što sanja, no mlada bahantkinja u žarko i razbludno letnje podne.”

U poeziji ovog mladog pesnika sve buja, blešti, bukti, “To je jedna velika himna plotskom životu i animalnoj životnoj radosti. Sve to može izgledati nešto odveć čulno, nekada i sadično, bestidno katkada i nisko ali to je pesma mladosti, kazana samo iskrenije i prirodnije no što se to obično čini”, navodi Skerlić.

Skerlić nije slatkorečiv u kritici Bojićeve poezije, on naprotiv ističe da je njegova prva knjiga poezije daleko od savršene. On je rečit pisac, ali ume da pretera u tome, njegov unutrašnji život je još uvek nesređen. Kritičar ostavlja prostor Bojiću da kroz životno iskustvo i sazrevanje otkloni sve mane početničkog pesništva, oslanjajući se na svoj talenat i sposobnosti.

Milutin Bojić
Imajuću u vidu da je pesnik svoj život okonačao veoma mlad, sa 25 godina, može se steći utisak da nije uspeo da ovom svetu podari vrhunsku kjniževnost. Ipak, on je ostvario svoj san da ostane zapamćen po velikom delu, a generacije će ga se setiti svaki put kada neko izgovori stihove:

“Stojte, galije carske! Sputajte krme moćne!
Gazite tihim hodom!
Opelo gordo držim u doba jeze noćne
Nad ovom svetom vodom.” 

Preko Albanije sa Vukovim Rječnikom

Mladi pesnik je prelazeći Albaniju pored svojih rukopisa sa sobom nosio i Vukov Rječnik. Naime, Bojić je želeći da sačuva rimu stalno tražio nove reči koje bi mogao da iskoristi u svojim pesmama, pa je rečnik bio njegov stalni satunik.

Krf čuva sećanje na Radmilu

O ljubavnom životu Milutina malo se zna, postoje izvesni zapisi o njegovom ljubavi prema Radmili  koju je poznavao pre nego što je krenuo u rat. U Srpskoj kući na Krfu čuvaju se pisma, među njima i jedno poslato pred pesnikovu smrt:

“Teško sam oboleo. Svet oko mene ne zna da moram u postelju. Ustaću, sutra, samo zato da nađem nekoga kome ću dati ovo pismo. I duša mi je bolesna. I ponos. Umorni su kao i telo. Da… ja dobro vidim svoj kraj. Nema mi života, možda, još ni godinu dana. Ništa me više ne veseli. Čini mi se da nikad neću videti svoju zemlju. Ni tebe. Ostaću ovde, daleko od svega. Pokopan ispod čempresa. Zaboravljen od svih kao ovi mučenici koje savezničkim lađama, mrtve, predaju pučini i morskoj dubini… Molim te, ne piši i ne govori nikom o ovome. Grlim te, grlim, draga, mada mi smrt kuca na vratima.“


pročitajte još i :
Čudesna bašta Kloda Monea
Temišvar: Banatski Mali Beč
Srednjevekovni grad Petrus

pratite moj rad i na društvenim mrežama:
facebook jomartmagic
instagram jom_art_magic

foto: youtube.com/milosrajic

Do sledećeg čitanja,
Jovana Milutinović

Коментари