Moja lista knjiga za čitanje na plaži



Iako smo već uveliko zagazili u avgust tek sada nam je došlo pravo leto, sunčani dani i visoke temperature. Idealno je vreme da se opustimo na nekoj plaži ili bazenu, i da uz knjigu i mirise vode odlutamo iz realnosti. U novom tekstu čitajte moju listu preporuka knjiga koje bi mogle biti i vaš izbor za ove letnje dane i možda će se naći u koferu zajedno sa kupaćim kostimom i šeširom.

1. Hiljadu i jedna noć – Hanan el Šejh

Već nam je svima dobro poznata legenda o Šeherezadi i njenim pričama iz hiljadu i jedne noći. Libanska spisateljica Hanan el Šejh nam donosi jednu novu i uzbudljivu verziju priča, protkanih tradicijom Istoka, neobičnim sudbinama junaka , predelima koji razbuđuju maštu.
Ponovo je borba između života i smrti prelepe Šeherezade opisana kroz reči koje je govorila u želji da zadivi kralja Šahrijara, koji je nakon neverstva svoje žene svake noći u svoje odaje dovodio lepotice kojima bi u zoru oduzeo život. Tako je i Šeherezada dospela ovde, međutim njena sudbina će biti nešto drugačija . Struktura dela neće vam dati da knjigu ispustite iz ruku, a putovanje na istok navešće vas na razmišljanje o ovim dalekim predelima.

2. Vanja Bulić – Dušanova kletva  

Novi roman našeg poznatog novinara i publicist Vanje Bulića , pisana jasnim oštrim stilom, čija radnja počinje kada je pored spomenika cara Dušana ispred Palate pravde u Beogradu pronađena odsečena desna ruka sa jabukom u šaci. Novinar Duge tada, zajedno sa inspektorima i pripadnicima policije, kreće u potragu za identitetom osobe čija je ruka pronađena, otkrivajući puteve trgovine belim robljem, devojka u svetu prostiticije i kriminala.
Car Dušan i njegov zakon će da stalno pratiti na tom istraživačkom putu, bacajući sumnju na društvo Dušanovi sledbenici. Na Kosovu novinar Novak doživljava jedan interesantan susret koji će mu još vise učiniti ovu enigma misterioznom. Da li će Novak uspeti da pronađe krivca za ovaj zločin saznajte kroz ovu uzbudljivu avanturu protkanu srpskom istorijom.

3. Sto godina samoće – Gabrijel Garsija Markes  

Evo i jednog klasika. Kolumbijski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost vodi nas u gradić Makondo, u porodicu Buendija, gde se kod generacije ove porodice prate promene u selu, državi pa i u svetu, a sve  to kroz sudbinu malih i običnih ljudi.
Ceo roman se nalazi između stvarnosti i motiva, pa je često pristutno pitanje da li se nešto zaista desilo u realnosti, pun je naglašenih emocija koji se kroz različite situacije ilustriju čitaocu. Nakon velike tragedije koju je vlast zataškala, ostaje pitanje da li je ceo roman zapravo kritika vlasti zbog ugroženih ljudskih prava u Kolumbiji, zapravo u celoj Južnoj Americi. 


4. Gordana Kuić – Preostale priče

Zbirka priča književnice pozate po svojim ekranizovanim romanima Miris kiše na Balkanu i Cvat lipe na Balkanu, koji prate sudbinu jevrejske porodice od početka Prvog svetskog rata, pa sve do se do danas. Ova zbirka nam donosi nove priče o jevrejima, njihovom životu,  običajima i veri. Čitajući ove redove naučićete nešto novo o narodu koji je svojim mudrošću uspeo da opstane uprkos viševekovnim pokušajima prognoma. Ukoliko volite da upoznajete nove kulture i tradicije drugih naroda ovo je pravi izbor za vas.

5. Agata Kristi – Ubistvo u Orijent ekspresu

Klasik koji nikada neće izaći iz mode. Ako još uvek niste pročitali ovu knjigu eto prilike da se podsetite nje i baš ovog leta uplovite u avanturu otkrivanja ubice zajedno sa Herkulom Poarom i putnicima čuvenog voza Orijent ekspres. Naizgled raspošno putovanje Evropom u liksuznom vozu, pretvoriće se u pravu dramu i potragu za obicom dok su svi putnici u strahu i razmišljaju da li je neko od njih sledeći, i vi ćete imati osećaj, čitajuči ovu knjigu, da ste deo portage za ubicom . Ukoliko volite detektivske priče izaberite bilo koji roman Agate Kristi i nećete pogrešiti.

6. Antologija srpske ljubavne poezije

Poezija na plaži? Zašto da ne! Kod osluškujete zvuk mora čitajući stihove naših pesnika izmestićete se u svet mašte i poračati imaginacijom koju su stvorili stihovi pesama. Srpska poezija od srednjeg veka preko romatizma do savremenih pesnika nudi mnoštvo različitah stilova, tema i formi, pa ćete zasigurno naći nešto za sebe. Odaberite svog omiljenog pesnika ili neku antorlogijsku zbirku I prepustite se uživanju. Jas am za sebe odabrala antologiju koju je priredio Lazar Ristovski, a u kojoj ima dosta savremenih pesnika čije pesmesa  zadovoljstvom čitam.

Da li je možda neka od ovih knjiga i vaš izbor za ovo leto? Šta ste vi čitali ili imate na spisku za predstojeće dane? Šaljite mi svoje komentare i predloge.

Do sledećeg čitanja,
Jovana Milutinović


Pročitajte još:
Dubrovnik: Biser Jadrana skriven iza kamenih zidina
Teremin: Instrument koji se svira bez dodira
Srednjevekovni grad Petrus

Pratite moj rad i na društvenim mrežama:
Facebook Jom Art Magic
Instagram jom_art_magic

Foto: Vesna Mladenović

Коментари