Koloseum: Simbol Rima i svetsko čudo novog doba

„Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim; kada Koloseum padne, pašće i Rim; kada padne Rim, pašće i svet!“

Ponovo se vraćamo u Rim, grad nepresušne inspiracije i zanimljivih građevina. Jedan od simbola Rima je Koloseum i sigurno se nalazi na nekom od vaših suvenira koje ste dobili ili sami doneli sa putovanja. U današnjem tekstu upoznajemo se sa najvećim amfiteatrom na svetu.

Izgradnja amfiteatra započeta je 72. godine nove ere, za vreme vladavine rimskog cara Vespazijana, prvog člana Flavijevske dinastije. Gradnja je trajala desetak godina, a prvobitan naziv bio je Flavijev amfiteatar. U izgradnji ovog zdanja učestvovalo je oko 60 000 robova, a sagrađen je od kamena i peska. Obuhvata prostor od oko pet hektara, dužine 187 i širine 157 metara. Trospratna fasada zidana je različitim stilovima − prvi dorskim, drugi jonskim,treći korintskim. Koloseum je specifičan, jer je bio prva samostojeća građevina, za razliku od drugih amfiteatara toga vremena, koji su bili građeni u dolini ili usecani u brdo. Svečanosti povodom otvaranja amfiteatra trajale su 100 dana, a tom prilikom više hiljada gladijatora borilo se sa životinjama.


Gladijatori su imali poseban status. Obično su to bili zarobljenici ili robovi koji su prolazili posebnu vojnu obuku kako bi učestvovali u borbi. Osim gladijatorskih borbi, u amfiteatru su se održavala vojnička takmičenja i predstave slavnih bitaka. Ulaz je bio slobodan za sve građane Rima, međutim, najbolja sedišta, najbliža borilačkoj areni, bila su rezervisana za cara, senatore i druge ljude iz visokog društva. Amfiteatar je imao 50 000 mesta za sedenje i još deset hiljada za stajanje. Zbog velikog broja ljudi postojalo je oko 80 ulaza-izlaza iz Koloseuma, da bi se u slučaju opasnosti mogli brzo evakuisati. Gladijatori su se najčešće borili sa divljim životinjama (lavovima, tigrovima, leopardima), ali nisu bile retke ni borbe samih gladijatora. Životinje su držane u posebnim kavezima ispod same arene i sistemom sličnim današnjim liftovima brzo smeštani u arenu, čak i preko stotinu istovremeno.

Sadašnji izgled Koloseuma posledica je zemljostresa i požara koje je pretrpeo. Najveća razaranja pretrpeo je za vreme zemljotresa 443. i 1349. godine. Nakon drugog razornog zemljotresa korišćen je kao kamenolom sa koga je uzimana građa za druge građevine koje su tada nastajale u Rimu. Bazilika svetog Petra jednim delom sagrađena je od materijala sa Koloseuma. Papa Benedikt XIV proglasio je amfiteatar svetim mestom 1780. godine, kako bi sprečio dalja razaranja i očuvao ovo zdanje.

Rimski Koloseum upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći amfiteatar na svetu. Godine 2007. proglašen je za jedno od sedam svetskih čuda novog doba.

photo:https://pixabay.com/

pratite moj rad i na društvenim mrežama:
facebook jom art magic
instagram jom_art_magic

Do sledećeg čitanja,
Jovana Milutinović

Коментари