Tajna Mona Lize


Leondardo da Vinči je bio najslavniji intelektualac renesanse zahvaljujuči svojim širokim interesovanjima − bavio se arhitekturom, fizikom, astronomijom, geometrijom, pa i anatomijom, međutim ostao je upamćen kao vrhunski slikar i autor najintrigantnije slike svetaMona Lize. 

Prema izvesnim podacima slika je nastajala u periodu između 1503. i 1506, a slikar ju je u Francusku doneo 1517. Godine. Izrađena je uljanom tehnikom na tankoj drvenoj podlozi. Identitet renesansne lepotice sa slike nije pouzdano utvrđen, smatra se da je ovo portret Lize del Đokondo supruge firentinskog trgovca Frančeska del Đokonda koji je on naručio. Ovo je slika na kojoj je Leonardo najduze radio i do kraja svog zivota ju je smatrao nezavršenom.

Slika je više vekova bila nepoznata, u Luvr ulazi nakon Francuske revolucije postaje dostupna publici. Međutim Napoleon je ovu sliku uzeo iz muzeja i nekoliko godina je bila izložena u njegovoj spavaćoj sobi, kako bi mogao da uživa u njenoj lepoti.

Krajem 19. veka, slika je ukradena iz Luvra, što je izazvalo veliki skandal u Parizu. Naime, Vinćenco Peruđa je sliku ukrao iz muzeja skrivajući je ispod mantila, a namera mu je bila da ovo slavno delo vrati kući u Italiju. Nakon nekolko godina Peruđa je pokušao da proda Mona Lizu uz obajašnjenje da za svoje troškove želi naknadu. Ovom prilikom je slika zaplenjena, a deo javnosti je zahtevao da ona ostane u Italiji, međutim posle izlaganja u Rimu, Milanu i Firenci uz veliku pompu vraćena je u Francusku. Zahvaljujući ovoj krađi slika je postala još popularnija. 

Nakon izbijanja Drugog svetskog rata, kustosi Luvra su sakrili Mona Lizu bojeći se da bi je nemački nacisti mogli prisvojiti za muzej koji su planirali da otvore u Lincu. Slika je ponovo javno izložena 1947.godine.

Danas je Mona Liza smeštena u posebnoj prostoriji u kojoj postoji sistem kontrole temperature vazduha, nova rasveta, a sama slika je zaštićena neprobojnim staklom kako bi bila zahtićena od spoljnih uticaja i pokušaja krađe. Godišnje oko šest miliona ljubitelja umetnosti poseti Mona Lizu.

„Portret jedne tajne”

Srpski slikar Predrag Luković postao je poznat svetskoj javnosti zahvaljujući slici Portret jedne tajne na kojoj je prikazao da je portret Mona Lize ustvari autoportret Leonarda da Vinčija. Naime, Luković je u više navrata radio replike ovih slika i primetio da postoji analogija, pokušao to da naslika i sve se savršeno ukolopilo. Njegova slika je bila izloćena u Italijanskom institutu za kulturu 2003. povodom pet vekova od nastanka Mona Lize.

Nekoliko godina nakon Lukovićevog otkrića, američka umetnica Lilian Švarc uz pomoć kompjuterske analize potvrdila je da je na slici zapravo autoportret slavnog slikara. Njena istraživanja objavljena su u listu Times, kao i u časopisima specijalizovanim za umetnost.

Portret Mona Lize je više puta bio napadnut, prvi put je kiselina koju je napadač bacio na sliku oštetila donji deo slike. Drugi napad je oštetio levi lakat, a napadač je ovoga puta bacio kamen. Zbog toga je ona danas dobro zaštićena, što je delo zaštitilo od napada koji se dogodio 2009. godine gde je turista bacio šolju kafe na sliku.

Slika Mona Lize spada u slike manjih dimenzija. Rađena je tehnikom sfumato i na taj način slika izgleda zamagljeno. Slikana je iz dve perspektive i jedan je od prvih portreta koji imaju imaginarnu pozadinu - pejzaš. Dugo se verovalo da je to što Mona Liza nema obrve deo ideala renesansne lepote, međutim istraživanja su utrvdila das u obrve postojale ali su izbledele. U očima su pronađenji skriveni simboli koji su česta tema savremene popoularne kulture.

Ovo su samo neke od zamimljivosti vezanih za ovo veličnstveno delo Leonrda da Vinčija, biće ih zasigurno još mnogo u budućnosti. Nama ostaje da se divimo njenoj lepoti i pokušavamo da otkrijemo njemu tajnu, dok se ona misteriozno smeje.


pratite moj rad i na društvenim mrežama:
facebook jom art magic
instagram jom_art_magic

Do sledećeg čitanja,
Jovana Milutinović

Коментари