Princeze u špic baletankama

Svaka devojčica je kao mala maštala da postane balerina. Uvek graciozne, u prelepim kostimima sa scene plene svojim pokretima i ostavljaju bez daha. Kao da su sazdane od neke vazdušaste materije koja se sa lakoćom kreće i menja oblik. Međutim, da bi se našao na sceni svaki plesač mora se odreći mnogih stvari. Duge i naporne  baletske vežbe sastavni su deo njihovog života, a izvođenje tačke na sceni veliko finale napornog rada. Svi padovi, povrede i bolovi postaju zanemarljivi pred ovako veličanstvenom lepotom. Dah zastaje svakome ko uživa u umetnosti, gledajući baletsku predstavu. Savršen spoj pokreta, muzike, ritma i glume koja je potrebna da bi se emocija prenela publici. Svaka baletska prica je posebna na svoj način, ponekad nerazumljiva i nekima suviše apstraktna, ponekad lagana i polenta. Kakva god da je, baletska umetnost pruža jednu posebu lepotu u savršenom spoju dekora, plesa i muzike. Zato dodajte na svoju listu posetu baletskoj predstavi i upoznajte se sa ovom vrstom umetnosti, ukoliko niste imali priliku do sada.


Teško je sa sigurnošću odrediti kada je balet nastao kao posebna plesna disciplina. Ako se početak nastanka baleta podrazumeva scenska igra sa kostimom i scenografijom, onda se za kolekvu nastanka baleta može smatrati Italija, i to u doba renesanse, između 14. i 16. veka. Iz Italije se balet se prvo raširio po Francuskoj, a kasnije u ostalim zemljama Zapadne Evrope. Na samom početku igrači su bili maskirani, pokreti su bili strogi i jasno definisani, a kostimi su bili u skladu sa modom toga doba, pa su cesto bili teški za nošenje i sputavali su slobodno kretanje plesača. Predstave su bile izvođene na dvorovima. Prvom izvedenom baletskom predstavom smatra se „Kraljičin komični balet” koji je izveden 1581. godine u Parizu, autora Baltazara Božoajea. Predstava je trajala preko pet sati i u njoj je prvi put bila povezana muzika, igra i tekst. Zaslužan za balet kakav danas poznajemo je kralj Luj XIV koji je balet iz dvorova izmestio u teatar. Kralj je bio veliki ljubitelj baleta i sam je učestvorao u nekim predstavama. Luj XIV je osnovao prvu plesnu instituciju na Zapadu, koja se zvala Académie Royale de Danse.



Krajem 18. veka balet postaje nežniji, teške kostime zamenjuju laganiji, a umesto cipela sa potpeticom plesači nose nežne cipele, koje im omogućavaju slobodnije kretanje. U Rusiji, u Sankt Peterburgu francuski balet majstor Žan Baptist Lande otvorio je prvu baletsku školu Imperial Theatre School za ruske mlade igrače, gde su se obučavali najuspešniji plesači toga vremena. Nakon Revolucije škola je obnovljena i danas je poznata pod nazivom Mariinsky Ballet. Druga značajna škola baleta u Rusiji je Boljšoj Balet koji je tokom 20. veka izgradio svoj jednistven izraz i danas je visoko cenjen u svetu baleta.



Tokom 20. veka razvijaju se novi pravci u baletu i nove forme u samoj igri. Moderan i džez balet imaju poseban izraz koji se slobodan, stilski je opušten uz  zadržavanje elemenata klasičnog baleta. Kostimi su obično minimalistički, bez previše detalja i ukrasa, tako da se akcenat stavlja na samo telo plesača. Izbor muzike je slobodan, pa se tako pored džeza i pop muzike mogu čuti i kompozicije koje nemaju određen žanr. Savremeni teatar teži da se oslobodi svih dosadašnjih formi tako da tačno određene granice ne postoje. Najpoznatija plesna škola neoklasičnog baleta je New York City Balet.



pratite moj rad i na društvenim mrežama:
facebook jom art magic
instagram jom_art_magic

Do sledećeg čitanja,
Jovana Milutinović

Коментари